torstai 15. kesäkuuta 2017

Luonnossa ei ole inhottavia asioita





Tietyt luontokappaleet, kuten ampiaiset, puutiaiset, hämähäkit, hirvikärpäset ja käärmeet herättävät joissakin ihmisissä hyvin kielteisiä reaktioita. Tämä näkyy etenkin sosiaalisessa mediassa. 

Kaverini facebookiin lataama kuva kyystä sai alleen runsaasti vihapuhetta muistuttavia kommentteja:
- En tykkää
- Just se eläin jota eniten pelkään.
- Rumin ja ällöttävin mitä tiedän.
- Kamala!
- Voi luoja että mä vihaan.
- En uskalla enää mennä metsään.

Luonnon ja kaikkien eläinten ystävänä on ikävä seurata näin etenevää keskustelua. En käsitä miten tehdään rajanveto siihen, mikä on suloista ja mikä ällöttävää. Oletetaan vaikka tilanne, että joku pelkää koiria tai ei pidä lapsista. Ei hän silti voisi kommentoida koira- tai lapsikuvia yhtä halveksuvaan tyyliin.  

No, ehkä pohjimmiltaan on kyse pelosta, peritystä tai opitusta. Ja sen vielä ymmärränkin, mutten enää sitä miksi sen pitää purkautua vihana ja inhona.
Valitettavasti keskustelun taso saattaa toisinaan olla yök ja hyi -tasoa myös luontoihmisille suunnatuissa ryhmissä. Joidenkin kommenttien perusteella minulla on käynyt jopa mielessä toisten tosissaan ajattelevan, että luonto olisi hyvä paikka, kunhan sieltä ensin saadaan pois osa hyönteisistä, matelijoista ja suurpedoista. Täytyy sanoa noin ajattelevien olevan hakoteillä, sillä luonnossa ei ole mitään turhia asioita toisin kuin meidän ihmisten maailmassa. 

Myös kyy on yksiselitteisesti luontoomme kuuluva laji. Se on hyödyllinen ihmisillekin muun muassa pitäessään kurissa pikkujyrsijäkantaa ja näin vähentäessään myyräkuumetta ja puutiaisten levittämiä tauteja (puutiaisten nymfit tarvitsevat isännäkseen pikkujyrsijöitä). Myrkyllisyydestään huolimatta kyy kuuluisi rauhoitettujen eläinlajien piiriin. Kansalaisaloite kyyn rauhoittamiseksi pihapiirin ulkopuolella ei vielä 2015 kerännyt riittävästi nimiä. Toivottavasti tulevaisuudessa laji tulisi kuitenkin saamaan lain suojan. Tässä asiassa on tärkeä rooli myös luontojärjestöillä tiedon lisääjinä ja asenneilmapiirin muokkaajina parempaan suuntaan.  

Sini Solala